Enviromentální udržitelnost ve světě výletních plaveb

Lodní společnosti segmentu výletních lodí stojí v čele ve vývoji odpovědných environmentálních postupů a jsou příkladem pro globální lodní průmysl. Členské společnosti mezinárodní asociace plavebních společností CLIA si dali za cíl dosáhnout do roku 2050 čisté, uhlíkově neutrální plavby v rámci jejich celosvětové flotily.

Výletní lodě směřují inovacemi k nízkouhlíkové stopě

Plavební společnosti ve velkém rozsahu investují do přelomových nových technologií, které před pěti až deseti lety neexistovaly. Příklady zahrnují pohon lodí na LNG palivo, systémy čištění odpadních plynů, pokročilé systémy čištění odpadních vod, vzduchový lubrikační systém pro snížení frikčního odporu a speciální nátěry pro snížení spotřeby paliva, energeticky účinné motory, využívání pobřežních energií a mnohé další pokrokové novinky

Investice do výzkumu a vývoje, vynaložený čas a finanční prostředky jsou nezbytné pro efektivní a bezpečné šíření nových environmentálních technologií. Uvědomujíc si důležitost vzájemné spolupráce, odvětví výletních plaveb se spojilo s ostatními námořními sdruženími při sponzorování návrhu na zřízení prvního kooperujícího výboru pro výzkum a vývoj v oblasti lodní dopravy na světě, jehož cílem je v desetiletém období vygenerovat přibližně 5 miliard dolarů na prosazování nových environmentálních řešení.

Zástupci průmyslu výletních plaveb si uvědomují, že k dosažení nulových emisí uhlíku v globální námořní flotile je zapotřebí velkého úsilí v oblasti výzkumu a vývoje, věnovaného výrobě nových paliv, pohonných systémů a souvisejících technologií. Je to důležité nejen pro dosažení vize a konkrétních cílů strategie IMO pro emise skleníkových plynů, ale také jako součást nízkouhlíkové budoucnosti.

Lodní společnosti sdružené v CLIA se v prosinci 2018 zavázaly v rámci celé flotily snížit do roku 2030 míru emisí uhlíku o 40 % ve srovnání s úrovněmi v roce 2008. Průmysl výletních lodí na celém světě usilovně pracuje na dosažení tohoto ambiciózního cíle.

 

Technologie budoucnosti

Bezprostřední budoucnost výletních lodí zahrnuje zavádění alternativních paliv s cílem dosáhnout nulových emisí.
Systémy čištění výfukových plynů (EGCS), které snižují hladinu oxidů síry až o 98 %, celkový objem pevných částic o 50 % (včetně elementárního a organického uhlíku a černého uhlíku) a oxidů dusíku o 12 %.
Používání tekutého přírodního plynu LNG jako paliva. LNG má prakticky nulové emise síry, 95 – 100 % méně emisí pevných částic, 85 % méně emisí NOx a až 20 % méně emisí skleníkových plynů.
Nové systémy čištění odpadních vod, které využívají pokročilé čištění na terciární úrovni pro generování odpadních vod, jsou ekvivalentní nejlepším pobřežním čistírnám a jejich využití daleko přesahuje mezinárodní požadavky.
Zkoumá se také využití alternativních udržitelných paliv a pohonu na baterie/hybridní energii.

Energetická účinnost je přirozeným klimatickým řešením

Energetická účinnost je kritickým prvkem při vývoji budoucích klimatických řešení. Existuje mnoho příkladů energetické účinnosti na palubách výletních lodí, jako například:

  • Vzduchové mazací systémy pro trupy lodí ke snížení odporu a spotřeby paliva pro vyšší efektivitu.
  • Energeticky účinné motory, které spotřebují méně paliva a snižují emise.
  • Systémy umožňující lodím „připojit se“ k pobřežním zdrojům energií během kotvení v přístavech, pro celkové snížení emisí.
  • Speciální nátěry na trupy lodí, které snižují spotřebu paliva až o 5 %.
  • Montáž tónovaných oken, spotřebičů s vyšší účinností a HVAC systémů a oken, která zachytávají a recyklují teplo.
  • Optimalizované itineráře plaveb ovlivňující rychlost, trasy a ujeté vzdálenosti s cílem výrazně snížit spotřebu paliva.
  • LED osvětlení - vydrží 25x déle a spotřebuje o 80 % méně energie

Recyklace na moři

Environmentální udržitelnost je více než jen dekarbonizace. Rozsah a důkladnost recyklace na výletních lodích jsou často mnohem větší než v mnoha městech, která navštíví.

Některé lodě dokáží opětovně využít až 100 % odpadu vytvořeného na palubě – vytřídit, znovu použít, recyklovat a po definitivním použití přeměnit odpad na energii.
Většina plavebních společností na svých palubách zcela vyloučila plasty pro jednorázové použití.

Transparentnost

Na základě doporučení a souhlasu svých členů přijala organizace CLIA environmentální politiku, jejíž implementaci jako podmínku členství každoročně ověřují generální ředitelé členských plavebních společností. Politika je začleněna do systému řízení bezpečnosti každé lodi, a proto podléhá auditu třetích stran a internímu auditu.

Každá výletní loď absolvuje každý rok desítky inspekcí v navštívených přístavech, v zemích své registrace a také inspekcí od jiných nezávislých agentur, včetně kontrol vybavení a postupů nakládání s odpady, kontrol snižování emisí a úpravy vody.

Odvětví výletních plaveb se účastní pracovních skupin a výborů Mezinárodní námořní organizace (IMO) s cílem vytvořit globální předpisy na ochranu životního prostředí.

Zdroj: webové stránky Asociace CLIA

Související články:
Hurtigruten chystá na rok 2030 loď bez emisí
Nová udržitelná cesta společnosti Silversea
Mořská rezervace MSC Ocean Cay zvolena "Místem naděje"

Informace o udržitelnosti na stránkách lodních společností

ZU, 17. 5. 2022

Zpět do blogu