Ocean Cay - MSC Marine Reserve: vylíhly se první želvy

Bahamský ostrov Ocean Cay MSC Marine Reserve na Bahamách zakoupila lodní společnost MSC Cruises s úmyslem vybudovat tu dovolenkový ostrov, u kterého budou kotvit výletní lodě během svých okružních plaveb.

Počátky budování resortu Ocean Cay

Tato myšlenka je založena na silném závazku společnosti MSC k zachování mořského života a čisté přírody. Cílem projektu bylo zlikvidovat bývalé průmyslové znečištění a navrátit ostrovu jeho původní krásu a přilákat sem zpět místní druhy fauny a flóry. Během proměny ostrova bylo vysázeno na 75 000 palem, z pobřeží a mořského dna bylo vybráno stovky tun železa a dalšího odpadu. Na pobřeží se vrátil sladkovodní mokřad, který je důležitý pro hnízdění ptáků. Úspěšný program obnovy korálů proměnil vody kolem bývalé průmyslové lokality zpět v bohatý mořský ekosystém. Od svého otevření na konci roku 2019 se ostrov postupně proměnil v bujný tropický ráj obklopený průzračnými vodami. 

Podívejte se v krátkém videu na počátky čištění ostrova od průmyslového odpadu:

Zdroj videa: YouTube, kanál MSC Cruises Official

První líhnutí malých karet

Důkazem pokroku v programu ochrany přírody je skutečnost, že v letošním roce (2021) byla zaznamenána první hnízdění mořských želv (Caretta caretta, anglicky Loggerhead turtle) na ostrově. Všech 6 hnízd bylo označeno a pečlivě minitorováno. V srpnu a září se stovky malých mláďat začaly prodírat z písku a vydala se přes pláž do zpět moře.

V rámci velkolepého plánu na obnovu a řízení biologické rozmanitosti jsou zavedeny postupy na podporu želv a zajištění jejich ochrany, zejména během období snášky vajec. Jednou z priorit na privátním ostrově Ocean Cay je obnova korálů, které jsou nedílnou součástí mořského ekosystému, je třeba je chránit, protože zajišťují biologickou rozmanitost a chrání pobřeží.  Mořský život na ostrově vzkvétá a vyčištěné vody přilákaly několik druhů mořských želv, které jsou nyní často pozorovány ve vodách kolem ostrova. Místo osídlila i řada různých ptáků včetně populace soviček.

Ocean Cay MSC Marine Reserve jako dovolenkový resort

Po důkladném vyčištění dorazily na ostrov stavaři a postupně tu vybudovali dokonalý karibský dovolenkový ráj. Hosté výletních lodí MSC si tu mohou plnými doušky užívat karibského slunce, koupat se v průzračných vodách a nechat se hýčkat. Kromě relaxace se mohou věnovat i vodním sportům a šnorchlování. Tento nezapomenutelný zážitek je založen na základní filozofii ostrova, která počítá s těsným propojením člověka a přírody. Hosté tu mají také příležitost dozvědět se o ochraně oceánů a důležitosti zachování korálových útesů prostřednictvím specializovaných vzdělávacích programů.

Bahamský ostrov Ocean Cay MSC Marine Reserve je nyní zařazen na trasy plaveb lodí MSC Karibikem.  V listopadu 2021 tu byla slavnostně pokřtěna loď nová loď flotily MSC, loď poslední generace, MSC Seashore.  Poprvé v historii výletních lodí byl křest uspořádán na privátním ostrově a kmotrou plavidla se stala již po šestnácté italská filmová legenda Sofia Loren.

Čtěte také: Mořská rezervace MSC Ocean Cay zvolena "Místem naděje"

ocean Cay MSC marine reserve

ST 26.11. 21 (převzato z tiskové zprávy MSC Cruises)

Zpět do blogu