Plavby Karibikem na Mardi Gras slaví

Americká lodní společnost Carnival Cruise Line právě oslavila půlroční výročí provozu své nejnovější lodi Mardi Gras, která od své inaugurační plavby dne 31. července 2021 z floridského přístavu Port Canaveral přivítala k dnešnímu dni na svých palubách již 110 000 hostů.

První výletní plavidlo nové třídy Excel class, výletní loď Mardi Gras, je pojmenována podle úplně první lodi společnosti Carnival Cruise Line z roku 1972. Dozajista v té době nikdo ani netušil, jak moc se změní svět okružních plaveb a jaká radikální revoluce čeká na výletní lodě.

Dlouho očekávané spuštění nejnovější lodě flotily bylo poznamenané nejdříve zpožděním dodávky z finské loděnice Meyer Werft a pak vypuknuvší koronavirovou pandemií. Šťastný konec ale vše napravil a dnes se tato výletní loď řadí k nejoblíbenějším výletním plavidlům na světě.

O lodi Mardi Gras

Mardi Gras™ není jen vyjádřením pocty své předchůdkyni, ale znamená i inovaci a začátek nového období. Je první americkou výletní lodí s ekologickým pohonem na kapalný přírodní plyn (LNG) a tento fakt je významným potvrzením úsilí společnosti o zlepšení udržitelnosti a snížení emisí. Uvedené inovace přispěly k získání ocenění USA Today's Readers Choice, kde byla loď prohlášena za nejlepší novou výletní loď za rok 2021. Stejné ocenění jí bylo uděleno nejvýznamnějším blogem oblasti výletních plaveb, Cruise Hive.

A samozřejmě, jak je pro lodě Carnival typické, vše je ve znamení „fun!“ Poprvé jsou představené zábavní zóny, Zones, 6 tematických částí s novými prvky v oblasti stravování, drinků a úžasné zábavy. Je zde BOLT™ - první skutečná horská dráha na moři, restaurace Emeril's Bistro 1396™ slavného amerického šéfkuchaře celebrit Emerila Johna Lagasse III, restaurace Shaq's Big Chicken, Chibang! a Street Eats. Další v řadě je známá show Family Feud™ Live. K tomu se přidávají fantastické nové bary The Brass Magnolia a Fortune Teller.


Zdroj videa: YouTube, kanál Carnival Cruise Line

Co znamená Mardi Gras

Francouzský výraz Mardi Gras (v angličtině Fat Tuesday) je Masopustní úterý. V křesťanském kalendáři to je období každoročních masopustních oslav. Toto období začíná na svátek Tří králů (6. ledna) a Masopustní úterý, den před Popeleční středou, je jeho vyvrcholením. V doslovném překladu Mardi Gras znamená „tučné úterý“, což odráží tradici pojídání sytých a mastných jídel před začátkem rituálního období půstu. Svátek hojnosti Mardi Gras se slaví různými tradicemi v celém křesťanském světě. Ty nejznámější se konají ve městě New Orleans, ve státě Louisiana. Jsou opravdu velkolepé a ve stručnosti se dají definovat jako masky, kostýmy, hudba, dobrá nálada, hojnost jídla a pití. První zaznamenané slavnosti Mardi Gras v tomto americkém státě pocházejí již ze 2. března 1699!


 

Nejnovější výletní lodě Carnival

Úplně první loď Mardi Gras společnosti Carnival Cruise Line stojí na počátku dovolených na lodích „Fun Ship“ před téměř 50 lety. Dnes je nová Mardi Gras vlajkovou lodí flotily a začátkem nové éry této oblíbené společnosti.

Už tento podzim je na obzoru další vzrušující událost: do flotily lodí Carnival vpluje mladší sestra Mardi Gras, loď Carnival Celebration. Své hosty potěší novými zábavními atrakcemi, jako horskou dráhou BOLT, a dalšími novými exkluzivními zařízeními. Jejím domovským přístavem se stane Miami.

A třetí v pořadí této inovativní třídy Excel-class bude Carnival Jubilee, jejíž příchod se očekává na podzim 2023. Jejím domovským přístavem bude Galveston v Texasu.

Převzato z tiskové zprávy Carnival Cruise Line, 7. 2. 2022

 

 

 

Zpět do blogu